Afhankelijk van het type onderzoek, verzamelen we informatie via:
* Publiek toegankelijke databanken en bedrijvengidsen, die geverifieerd worden op vlak van authenticiteit en fake news. Een privaat onderzoeker mag geen persoonsgegevens raadplegen die niet in publiektoegankelijke bestanden zijn opgenomen.
* Geavanceerde online zoekopdrachten alsook professionele social media analyses, als ‘Open Source Intelligence Expert’ ®.
* Buurtonderzoek, bijv. bij een onduidelijk schadegeval waarbij extra info verzameld dient te worden.
* Getuigenverklaringen, interviews en bevragingen, mits voorafgaandelijke toestemming van de betrokkenen.
* Deskresearch, bijv. een gedetailleerde analyse van onduidelijke schadeclaims, foto’s en video-opnames.
* Het aanspreken van een select netwerk van multidisciplinaire experten, mits uw voorafgaandelijke, schriftelijke toestemming.
* Legale data-extractie met behulp van API’s of open bronnen;
* Digitale data-analyses waarbij u, als ondernemer, zelf uw eigen bedrijfsgegevens ter beschikking stelt (fraudeonderzoek);
* Discrete, doelgerichte schaduwopdrachten of statische observaties (rekening houdend met het wettelijk maximum toegelaten aantal observatie-uren).
Het is verboden om informatie en overtuigingsstukken te gebruiken, die door een misdrijf of op onrechtmatige wijze werden verkregen en waarbij de speurder dit hoorde te weten.
De wet van 18 mei 2024 (tot regeling van de private opsporing) voorziet nieuwe, gemoderniseerde spelregels rond private recherche, waaraan alle speurders zich dienen te houden. Meer info daarond vindt u terug op www.besafe.be/nl/wetgeving-private-opsporing. Koninklijke besluiten zullen later gepubliceerd worden.
* Alle informatie op de website, zoals bijv. de info op de FAQ-pagina of de blogpagina, is van algemene aard. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en kan dus niet als een persoonlijk, professioneel of juridisch advies aan de gebruiker worden beschouwd.