* Under construction . Onderstaande blog zal later gecorrigeerd worden, rekening houdend met de publicatie van koninklijke besluiten, gerelateerd aan de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing. *
Een onderneming voor private opsporing dient de vigerende wetgeving na te leven, want enkel op die manier kunnen onderzoeksrapporten in rechte gebruikt worden. Hierbij verwijzen we naar artikel 101 uit de wet private opsporing. ‘De rechter aan wie de bevindingen van een private opsporing worden voorgelegd gaat na of deze zijn tot stand gekomen in overeenstemming met de bepalingen van deze wet. Daartoe kan hij van de privaat onderzoeker, de opdrachthouder, de onderneming en de dienst eisen dat een integraal afschrift van het onderzoeksdossier hem wordt meegedeeld. De rechter oordeelt soeverein over de bewijswaarde die aan de bevindingen van een privaat opsporingsonderzoek kan toegekend worden.’
Elke privaat onderzoeker dient de wet tot regeling van de private opsporing te volgen. Men moet zich tegelijkertijd ook houden aan verschillende andere wetten, namelijk de wet op de privacy, de wet op de elektronische communicatie, het strafwetboek, het arbeidsrecht, het EVRM,… We volgen ook de regelgeving met betrekking tot ‘het bespieden van burgers’, het verbod op het inwinnen van bepaalde privacygevoelige informatie en de beperkingen inzake middelen en methoden en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR).
We gebruiken geavanceerde onderzoeksmethoden en applicaties, die steeds aan de wetgeving getoetst worden alvorens ze ingezet worden. Een aantal middelen en methoden zijn, in welbepaalde casussen en situaties, bij wet verboden waardoor het geen enkel nut heeft om deze in te zetten. In de hoedanigheid als slachtoffer van een misdrijf, vragen cliënten ons soms of we toegang kunnen krijgen tot privacygevoelige (gesloten) databanken en gegevens, zoals bijv. een rijksregister, een strafregister, documenten van telecomproviders, het register met kentekenplaten,… Ons onderzoeksteam heeft géén enkele toegang tot dergelijke gesloten, niet publiek toegankelijke informatiebronnen.
Samen met u overlopen we de mogelijkheden en de beperkingen van de wetgeving. EQ-investigations bezorgt u een objectief onderzoeksrapport dat u kan gebruiken tijdens uw gerechtelijke procedure. Wanneer een privaat onderzoeker ongeoorloofde onderzoeksdaden stelt, wordt het bewijsmateriaal afgewezen. Dergelijke praktijken willen we ten allen tijde vermijden.
* Alle informatie op de website is van algemene aard. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en kan dus niet als een persoonlijk, professioneel of juridisch advies aan de gebruiker worden beschouwd.