* Under construction *. Onderstaande blog zal later gecorrigeerd worden, rekening houdend met de publicatie van koninklijke besluit(en), gerelateerd aan de nieuwe wet tot regeling van de private opsporing.
De wet op de private opsporing is van toepassing op opsporingsdiensten die op het Belgisch grondgebied plaatsvinden. We krijgen geregeld de vraag of we, als privaat onderzoekers met een Belgische vergunning, al dan niet in het buitenland opdrachten verrichten. Fraudeurs houden doorgaans geen rekening met landsgrenzen, zeker niet in het geval van internationaal georganiseerde fraudepraktijken. Denken we bijv. aan een casus rond een grensoverschrijdend opsporingsonderzoek, waarbij de betrokkene in de grensstreek woont op Belgisch grondgebied maar zich geregeld naar een buurland verplaatst om een clandestiene handel uit te baten.
Het is mogelijk dat een Belgisch observatieteam naar het buitenland vertrekt om een onderzoek uit te voeren. Elke casus moet apart bekeken worden want we dienen rekening te houden met de specifieke regelgeving rond private recherche in de regio waar we het onderzoek zullen voeren. Vooraleer we een buitenlandse missie aannemen, bekijken we de lokale wetgeving en contacteren we het bevoegd agentschap indien nodig. Doorgaans verkiezen we om samen te werken met een gecertificeerd recherchebureau ter plaatse.
Om praktische en juridische redenen beperkt EQinvestigations de veldonderzoeken tot het Europees grondgebied, steeds rekening houdend met de AVG (GDPR). Bij online researchopdrachten werken we wereldwijd, maar ook in zo’n geval respecteren we steeds de privacywetgeving. Onze opdrachtgevers voor buitenlandse opdrachten zijn ondernemers, vezekeringsmaatschappijen, burgers en advocaten. Denken we bijv. aan de zoektocht naar een verdwenen leasingvoertuig.
We nemen enkel een buitenlandse opdracht aan als er voldoende aanknopingspunten zijn en als er een duidelijke briefing gegeven wordt. Vooraf bespreken we een transparante offerte, met duidelijke afspraken over kosten, verblijf en dergelijke. U kan rekenen op een dagelijkse, tussentijdse stand van zaken. Het eindrapport bestaat ondermeer uit een chronologische weergave van feiten en gebeurtenissen, met foto’s en video-opnames.
* Alle informatie op de website, zoals bijv. de info op de FAQ-pagina of de blogpagina, is van algemene aard. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en kan dus niet als een persoonlijk, professioneel of juridisch advies aan de gebruiker worden beschouwd.