Spring naar de inhoud
dashcam

Dashcams: wat kan en mag in België?

Wat is de meerwaarde van een dashcam?

Een dashcam kan je om verschillende redenen aanschaffen. De beelden kunnen erg goed van pas komen, zeker in het geval je zelf rechtstreeks betrokken raakt bij een verkeersongeval. Dankzij een zogenaamde dual-dashcam, met camera op voor- en achterruit, wordt quasi de volledige verkeerssituatie vastgelegd. Sommige dashcams zullen automatisch de hulpdiensten waarschuwen bij een verkeersongeval. Als er een misdrijf plaatsvindt in de buurt van een voertuig, vlakbij jouw woning of bedrijfssite, kan dit geregistreerd worden dankzij de parkeermodus. Denken we bijv. aan casussen van onverhaalbare parkeerschade of vandalisme.

Wat zijn de juridische spelregels rond het gebruik van een dashcam?

Op sociale media zien we vaak dashcam-compilaties met spectaculaire beelden over verkeersongevallen, achtervolgingen of verkeersagressie. Maar wat kan en mag er nu precies op vlak van de privacywetgeving? En wat zijn de juridische spelregels? Kan je het gebruiken als bewijsmateriaal, in de rechtbank? Mag een beroepschauffeur videobeelden registreren in het interieur van zijn voertuig? En wat is de regelgeving rond dashcams in onze buurlanden? Neem een kijkje op onderstaande weblink van de Belgische politie over dashcams, om antwoorden te krijgen op deze vragen.

Als eigenaar van de dashcam, ben je zelf de eindverantwoordelijke van de videobeelden. Als de beelden viraal gaan, kan er schade berokkend worden en kunnen er klachten volgen. Ook burgers die op dat moment toevallig in de buurt waren, kunnen zich burgerlijke partij stellen. Er is dan ook heel wat wetgeving van toepassing bij het gebruik van opnames van dashboardcamera’s. Denken we o.a. aan het portretrecht, de privacywetgeving en de GDPR-wetgeving, zoals bijv. de regels rond gerechtelijke persoonsgegevens wanneer je de videobeelden gebruikt in functie van een juridische procedure.

Zijn er alternatieven mogelijk?

Wat kan je doen als je -als particulier of ondernemer- zelf niet over een dashcam beschikt? Er zijn andere oplossingen mogelijk. Denken we bijv. aan een GoPro-actiecamera die als dashcam gebruikt kan worden, mits het gebruik van de nodige hulpstukken. Ook een GSM met een dashcam-app, in een stevige houder geplaatst, kan je verder op weg helpen. Let echter op voor oververhitting van jouw smartphone of GoPro. Hoe dan ook is een klassieke dashcam het meest gebruiksvriendelijk in het verkeer.

Kan je dashcambeelden inzetten als bewijs?

Bewaar steeds de originele dashcambeelden -samen met de snapshots- in het geval je dit beeldmateriaal specifiek gebruikt naar aanleiding van een juridisch conflict. Als rechtstreekse betrokkene kan je gerust de beelden overhandigen aan de betrokken instanties, samen met jouw verklaring van de feiten. Maar dit is niet zomaar een garantie op succes. Men kan zich namelijk afvragen of je het volledige plaatje toont of enkel beelden die in jouw voordeel pleiten. Denken we bijv. aan een conflict op de weg, waarbij men iemand de pas afsnijdt maar pas achteraf de dashcam activeert om de verkeersagressie van de ander in beeld te brengen.

Gebruik van dashcam tijdens een fraudeonderzoek

Een dashcam kan, in sommige gevallen, erg nuttig zijn voor vergunde privé detectives. Als fraudeonderzoekers moeten we ook alle juridische spelregels naleven. Een privé detective zal bijv. nooit beelden vastleggen van personen die zich bevinden in niet voor het publiek toegankelijke plaatsen, zonder dat de beheerder van die plaats en de betrokken personen daarvoor hun toestemming hebben gegeven.

Dit artikel geldt zeker niet als juridisch advies. Overleg steeds vooraf met jouw verzekeringsmakelaar, advocaat en de politie indien je overweegt om de video-opnames als bewijsmateriaal in te zetten.

Voor dit blogartikel haalden we inspiratie uit onderstaande weblinks:

Tags: