Spring naar de inhoud
Voorkom reisfraude

Voorkom online oplichting op vakantie.

Op zoek naar een populaire bestemming in volle vakantieperiode?

Heb je weinig tijd en ben je ondertussen volop bezig met het plannen van jouw droomvakantie ? Blijf dan online oplichters een stapje voor. Bedriegers richten zich meestal op populaire bestemmingen en periodes waarin de vraag enorm groot is. Volgens de Britse reisorganisatie ABTA gebeuren de meest voorkomende vormen van reisfraude bij het online boeken van een accommodatie, vliegtickets, sport- of religieuze vakanties, luxueuze resorts en timeshare-formules. Fraudeurs creëren geloofwaardige nepwebsites, plaatsen fake advertenties op websites en sociale media. Of ze bieden goedkope deals aan via gehackte beloningsaccounts of dankzij gestolen betaalkaarten of overgenomen loyaliteitsprogramma’s.

Vaak voorkomende online risicio’s bij het boeken van een vakantie.

Bij online reisfraude is er sprake van:

  • Gekloonde sites bijv. nep-luchtvaartmaatschappijen.
  • Gratis vakantie, bijv. via ongevraagde mails of sociale media.
  • Vakanties of tickets met reële kortingen, die frauduleus verkregen werden.
  • Valse huurwoningen of dubbele boekingen.
  • Valse online hulp in verband met internationale reisdocumenten.
  • Oplichting met chartervluchten of pakketreizen.
  • Malware op openbare USB-laadstations.
  • Wifi-bedreigingen, in het bijzonder gratis wifi.


Enkele tips om reisfraude te voorkomen.

Fake vliegtickets, frauduleuze hotelreserveringsites en fictieve autoverhuurders zijn de meest voorkomende fraudepraktijken in de reissector. Alle grote reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen linken rechtstreeks naar hun eigen social media kanalen vanaf hun eigen websites. Zorg ervoor dat de social mediapagina die je bezoekt, een geverifieerd account is. Oplichters plaatsen de mooiste vakantiefoto’s op social media, met bijv. de kans op een gratis reis of vlucht. Wanneer je echter op zo’n foto klikt, moet je daarna een enquête invullen met persoonlijke informatie. In zo’n geval is er ook een risico dat men ondertussen malware op jouw computer plaatst.

Reageer nooit op ongevraagde berichten. Als je meer wil weten over een advertentie, neem dan rechtstreeks contact op met de officiële reisorganisatie en reageer beter niet op de contactgegevens in de advertentie of mail.

Ga zelf discreet online op onderzoek. Controleer de website waarop de vakantieaanbieding staat. Controleer de website op grammaticale fouten. Via whois.com of dnsbelgium.be kan je nagaan hoe lang de website operationeel is. Oplichters maken vaak gebruik van tijdelijke websites, die recent gelanceerd werden. Verifieer of deze reisorganisatie, touroperator of ticketverkoper aangesloten is bij erkende beroepsverenigingen.

Check ook de reviews over de desbetreffende reisorganisatie of voertuigverhuurder. Doe dit beter niet op de website zelf , want reviews zijn soms vals. Je kan gerust onafhankelijke reviewsites -zoals bijv. trustpilot- raadplegen. Of je kan de URL van de website op Google intypen, in combinatie met het woord review of klacht. Neem ook een kijkje op de algemene voorwaarden van de website. Wordt er om een borg of voorschot gevraagd, bekijk dan vooraf of de desbetreffende bank in hetzelfde land als de vakantiewoning gevestigd is.

Controleer met behulp van bijv. Google Afbeeldingen, Google Lens of Yandex als de foto’s uit de aanbieding op meerdere websites worden gebruikt. Oplichters misbruiken namelijk afbeeldingen of filmpjes van bestaande advertenties. Huur je een auto tijdens jouw vakantie? Maak dan vooraf, langs alle zijden, duidelijke foto’s van de auto waarop ook de verhuurder te zien is (maar let op voor inbreuken op de privacywetgeving).

Advies nodig in jouw casus tegen onrecht of fraude?

EQ-investigations is zeker niet gespecialiseerd in het onderzoeken van online reisfraude. Toch wilden we heel graag deze content schrijven en delen, omdat iedereen het slachtoffer kan worden van online misleiding door frauduleuze reisorganisaties. Heb je interesse in een betekenisvolle samenwerking, in jouw eigen zaak tegen onrecht of fraude? Heb je bewijsmateriaal en doorslaggevende inlichtingen nodig, tegen een correcte kostprijs? Wil je graag weten op welke type opdrachten we ons focussen ? Neem gerust een kijkje op onze website en klik op de onderste link van dit blogartikel.

Voor dit blogartikel haalden we heel wat inspiratie uit onderstaande weblinks: