Spring naar de inhoud

Speur naar frauduleuze bouwondernemers via just-on-web.

Bouwbedrog en faillissementsfraude

Misschien herinner je je nog de aflevering van Pano over bouwbedrog. Daarin komt onder andere het probleem van faillisementsfraude aan bod. In zo’n geval is een vennootschap een uitstekend instrument om op korte tijd veel geld te vergaren, weg te sluizen en vervolgens zelf een faillissement te orchestreren. Schuldeisers blijven in de kou staan en ondertussen verdwijnt de malafide bestuurder, samen met een goed gevulde bankrekening. Sommige aannemers blijven faillissementen opstapelen en ondertussen nieuwe bedrijven opstarten.

De functie van just-on-web en JustBan

Sedert 20 oktober ’23 kan je het Centraal Register van Bestuursverboden raadplegen via Just-on-web, het digitale portaal van Justitie. Het is een gebruiksvriendelijke tool voor de consument, voor leveranciers en voor collega-ondernemers. Met de app JustBan wil Justitie ervoor zorgen dat malafide ondernemers niet langer nieuwe klanten kunnen werven.

JustBan registreert alle personen en ondernemers die een bestuursverbod opgelegd kregen van de rechtbank en die daardoor -gedurende een welbepaalde periode- geen bestuursfuncties in een onderneming mogen uitvoeren.

Nadat je inlogde met jouw e-ID of Itsme, kan je de databank doorzoeken. Om deze lijst te kunnen raadplegen, heb je ofwel het btw-nummer nodig ofwel de combinatie van de naam, voornaam en geboortedatum. De meeste evidente manier is het zoeken aan de hand van het ondernemingsnummer.

Waaruit bestaat een bestuursverbod?

Wanneer ondernemers failliet gaan, kan een strafrechter of een ondernemingsrechter een bestuursverbod uitspreken. Dat gebeurt bijv. bij onbehoorlijk bestuur, of wanneer een ondernemer zwaar nalatig is geweest, of als een bedrijfsleider strafbare feiten pleegde in verband met zijn beroep. Wie daarna nog bestuursfuncties uitoefent, riskeert een geldboete of een gevangenisstraf.

JustBan vermeldt momenteel alleen de strafrechtelijke bestuursverboden. Deze verboden worden opgelegd door een strafrechter, bijv. wegens oplichting, valsheid in geschrifte of verduistering. In een tweede fase – ergens in 2024 – zouden ook de burgerlijke bestuursverboden toegevoegd worden. Deze verboden worden -tijdens burgerlijke zaken- uitgesproken door een ondernemingsrechter, bijv. wegens grove fouten.

Mogelijkse aandachtspunten en knipperlichten

Deze online databank is zeker niet waterdicht, want blijkbaar kan de juridische procedure -om een bestuursverbod uit te kunnen spreken- wel erg lang duren, tot zelfs 7 of 8 jaar.

Daarbovenop pleiten belangenverenigingen om veel sneller zo’n verbod uit te spreken, bijv. op het moment dat een aannemer “slechts” enkele keren bankroet verklaard werd.

Daarnaast kan je een opgelegd verbod perfect omzeilen, bijv. door constructies met een stroman waarbij later blijkt dat de nieuwe onderneming in werkelijkheid door een “oude bekende” bestuurd wordt.

De website www.vinduwaannemer.be kan jou helpen om een eerlijke vakman te herkennen. Je leert er nagaan of de onderneming fiscale of sociale schulden heeft, als er een redelijk voorschot gevraagd wordt, of er vakkennis is,…

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Onderzoekskantoor EQinvestigations verzamelt inlichtingen en rechtsgeldig bewijsmateriaal voor consumenten, zaakvoerders of vennoten, die met onrecht of fraude geconfronteerd worden. We zoeken naar de ware toedracht door middel van het objectief vaststellen van feiten, gebeurtenissen en gedragingen. Dit kan bijv. aan de hand van toedrachtsonderzoeken met gerichte interviewtechnieken, backgroundchecks of online open bronnen onderzoeken.

Neem gerust ook een kijkje op onze link-pagina, met een lijst van informatieve websites voor burgers, ondernemers en HR-professionals.

Voor dit blogartikel haalden we heel wat inspiratie uit deze artikels: