Spring naar de inhoud

Bescherming voor klokkenluiders in Belgische bedrijven.

Wat is een klokkenluider?

Een klokkenluider is een werknemer, of een andere betrokkene, die aan de bel trekt over vermeende onregelmatigheden in een bedrijf of organisatie. Deze betrokkene haalt feiten of gebeurtenissen boven water, die anders nooit -of veel te laat- bekend zouden raken.

Duizenden Belgische bedrijven moeten vanaf volgend jaar een meldingskanaal voor klokkenluiders opstarten. Werknemers of betrokkenen die de mistoestanden melden, zullen ook beschermd worden tegen eventuele vergeldingsacties.

Wat houdt de Europese klokkenluidersrichtlijn in?

Medewerkers die schandalen binnen hun onderneming aan het licht brengen, waren in ons land tot nu niet beschermd, met uitzondering van meldingen rond inbreuken in de financiële sector. Nu wordt de Europese richtlijn rond klokkenluiders uit 2019 omgezet in Belgische wetgeving.
Grote ondernemingen, met meer dan 250 werknemers, moeten vanaf februari ’23 een meldingskanaal openen waar klokkenluiders op een discrete manier misstanden kunnen melden. Kleinere ondernemingen, met 50 tot 250 werknemers, krijgen nog een jaar tijd om alles in orde te brengen.

Een meldingskanaal is bijv. een e-mailadres of een applicatie waarop zogenaamde “klokkenluiders” terechtkunnen. Zo’n kanaal heeft een beheerder, die binnen de drie maanden een antwoord moet formuleren aan de melder. Ook voormalige werknemers, vrijwilligers, stagiairs, zelfstandigen, aandeelhouders, bestuurders, onderaannemers en leveranciers kunnen er terecht. De nieuwe regels beperken zich niet tot de privé-sector, maar gelden ook voor ambtenaren.

Als de interne procedure niet zou volstaan of als er totaal geen vertrouwen in het bedrijf is, dan kunnen klokkenluiders rechtstreeks klacht indienen bij de federale ombudsman. De inbreuken waarover meldingen kunnen gedaan worden, hebben ondermeer te maken met het consumenten- en mededingingsrecht, de milieuwetgeving, de financiële regelgeving, witwaspraktijken, databescherming, enzovoort.

Wat kan een detectivebureau eventueel voor jou betekenen?

Denk je dat er fraude gaande is in of rond jouw bedrijf, bijv. een vermoeden van diefstal van bedrijfsgeheimen, oplichting of oneerlijke concurrentie? En wil je dat jouw casus op korte termijn bekeken zal worden? Neem dan gerust een kijkje op onze website.

We bekijken het tijdsgebruik van een werknemer of onderaannemer, in geval van een vermoeden van fraude. We verrichten ook onderzoeken naar oneerlijke concurrentie, diefstal of misbruik bedrijfsgeheimen. Soms krijgen we de vraag om verdachte gedragingen of handelingen van een medevennoot of handelspartner nader te bekijken. Ook onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer behoren tot ons takenpakket. Daarnaast verrichten we ook screening-opdrachten, internet- en klantbelevingsonderzoeken.

Voor dit blogartikel haalden we heel wat inspiratie uit dit artikel van “De Tijd”:


Bekijk deze links, met extra info over de klokkenluidersregeling en integriteit: